Wat is een SSL-certificaat en waarom is het belangrijk?

ssl-certificaat-overzicht

SSL staat voor Secure Sockets Layer en is een beveiligingsprotocol waarmee gevoelige gegevens op een veilige manier worden verzonden tussen een webserver (waar een website op staat) en de browser van de websitebezoeker.

‘Gevoelige gegevens’ zijn bijvoorbeeld wachtwoorden of transactiegegevens.De meeste banken, webshops en grote bedrijven hebben een SSL-certificaat. Je kunt het op twee manieren herkennen:

  1. Er staat een groen slotje (icoon) in je browserbalk
  2. Er staat https:// in plaats van http:// in je browserbalk

De kosten van SSL-certificaten zijn de laatste jaren flink afgenomen. Je kunt via Let’s Encrypt zelfs een gratis certificaat voor je website krijgen! Als gevolg van deze kostendaling hebben tegenwoordig ook veel ZZP’ers een SSL-certificaat.

De voordelen

Garandeer veiligheid

Het bieden van robuuste beveiliging is het primaire doel van SSL. Gegevens tussen de webserver (waar de website staat) en de browser van de websitebezoeker worden encrypted. Zelfs als er een andere partij meekijkt, zijn de gegevens onleesbaar en dus onbruikbaar.
Het bieden van goede beveiliging is voor webshops en websites waarop bezoekers inloggen de grootste reden om SSL-certificaten te gebruiken.

Kom professioneel over

Door gebruik te maken van SSL kom je over als een betrouwbare partij. Grote websites hebben het niet voor niets al jaren! Bezoekers zijn eerder geneigd gevoelige gegevens in te typen, wanneer ze weten dat het via een veilige verbinding gebeurt.

Verhoog je posities in Google

Het hebben van een SSL-certificaat zal je niet magisch naar topposities in Google brengen. Het draagt echter zeker een steentje bij. Google zegt er het volgende over:

Beyond our own stuff, we’re also working to make the Internet safer more broadly. A big part of that is making sure that websites people access from Google are secure.

For these reasons, over the past few months we’ve been running tests taking into account whether sites use secure, encrypted connections as a signal in our search ranking algorithms. We’ve seen positive results, so we’re starting to use HTTPS as a ranking signal. For now it’s only a very lightweight signal — affecting fewer than 1% of global queries, and carrying less weight than other signals such as high-quality content — while we give webmasters time to switch to HTTPS. But over time, we may decide to strengthen it, because we’d like to encourage all website owners to switch from HTTP to HTTPS to keep everyone safe on the web.

Bron: webmasters.googleblog.com

HTTPS – wat je in plaats van HTTP krijgt via een SSL-certificaat – is dus één van de bepalende factoren betreft hoe hoe hoog je verschijnt in de zoekresultaten. Een betere positie in Google is natuurlijk voor elk bedrijf een aantrekkelijk voordeel!

Verschillende typen SSL-certificaten

Er bestaan vijf typen SSL-certificaten: Single SSL, Wildcard SSL, EV SSL en Multi-domain SSL. Hieronder kun je per type zien wat je ermee kunt. Op basis van je wensen kun je zo de juiste keuze maken.

Single SSL (ook wel Domain SSL)

Zoals de naam al doet vermoeden, kun je een Single certificaat enkel je op je hoofddomein gebruiken. Je hoofddomein is bijvoorbeeld jouwdomein.nl, en een subdomein blog.jouwdomein.nl. De meeste ZZP’ers maken gebruik van een Single SSL

OV SSL (Organisation Validated)

Een OV SSL is vergelijkbaar met een Single SSL, maar ook de organisatie achter de domeinnaam wordt geverifieerd. De handelsnaam wordt tevens weergegeven in de browserbalk, zoals bij een EV SSL.

Wildcard SSL

Om ook subdomeinen (*.jouwdomein.nl) via https te laten lopen, heb je een Wildcard SSL-certificaat nodig. Deze is een stuk duurder dan een Single SSL, maar kun je op een onbeperkt aantal subdomeinen inzetten. Het werkt niet op *.*.jouwdomein.nl.

EV SSL (Extended Validation)

Een EV-certificaat kun je gebruiken op een hoofddomein óf een subdomein. Je bedrijfsgegevens worden geverifieerd, waardoor de aanvraag wat langer duurt dan een Single SSL of Wildcard SSL. Omdat het EV SSL je handelsnaam in de browserbalk weergeeft, gebruiken veel grote bedrijven dit. Vanwege de kosten is dit type certificaat voor de meeste ZZP’ers niet zo interessant.

Multi-domain SSL

Dit type certificaat kun je op meerdere domeinnamen gebruiken (bijvoorbeeld mijnbedrijf.nl en mijnbedrijf.com). Het wordt vooral gebruikt door bedrijven die in meerdere landen actief zijn, en daarbij gebruik maken van verschillende domeinnamen.

Wat kost het?

Gratis optie

Eerder in dit artikel kwam het bedrijf Let’s Encrypt al aan bod. Deze stichting heeft sinds oprichting meer dan 100 miljoen gratis SSL-certificaten uitgegeven. Op dit moment kun je enkel hier enkel een Single SSL aanvragen. In januari 2018 behoort ook een Wildcard SSL tot de mogelijkheden.

Als je de kosten laag wilt houden, is dit een prima keuze. Wel zul je het certificaat zelf moeten installeren of door iemand laten installeren. Dat het gratis is, doet niet af aan de encryptie die het biedt (standaard 2048 bits).

Betaalde opties

De kosten van SSL-certificaten worden jaarlijks betaald en zijn afhankelijk van het type SSL-certificaat. Ook zijn er certificaten die de aansprakelijkheid tot een bepaald bedrag dekken, in het (onwaarschijnlijke) geval dat er toch gegevens lekken.

Meestal betaal je voor een Single SSL enkele tientjes, een Wildcard SSL ongeveer honderd euro en een EV SSL ongeveer honderdvijftig euro.

Je kunt jouw SSL-certificaat bij een hostingprovider aanschaffen. Dit is aantrekkelijk, omdat de provider het certificaat voor je installeert en verantwoordelijk is voor de jaarlijkse verlenging.

Conclusie

Het hebben van een SSL-certificaat is in mijn ogen een must voor elke onderneming. Het is een eenvoudige en betaalbare manier om professioneel over te komen en aan te geven dat je geeft om de privacy van bezoekers. Dat het bijdraagt aan je ranking in Google, is een extra pluspunt. Regel het dus eenmalig, en profiteer er nog jaren van!

Heb je vragen? Laat het me weten via een reactie op dit artikel.

Avatar

Jaap van Leent

Marketing specialist.

Neem contact op met Jaap via jaap@hablar.nl

Laat een reactie achter